Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vildsvinsstek med rödbetssmör och rotfrukter

Vildsvinsstek med rödbetssmör och rotfrukter
Vildsvinsstek med rödbetssmör och rotfrukter
Vildsvinsstek med rödbetssmör och rotfrukter
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1,5 kgvildsvinsstek
  • 2 msksmör
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 2 mskrapsolja
  • 2 mskcitron- pressad
  • 2 mskhonung
  • 1 tskkinesisk soja

Ugnsrostade rotfrukter

  • 4morötter
  • 4palsternackor
  • 4gulbetor- eller rödbetor
  • 3 mskrapsolja
  • 2 tskflingsalt

Rödbetssmör

  • 1rödbeta- kokt
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5 tskrökt paprikapulver- eller 1 tsk chipotlepasta
  • 100smör- rumsvarmt
  • 1 krmsalt

Garnering

  • färska örter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bind upp steken med ett stekgarn och stek köttet runtom i smör tills det fått en fin yta. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form.

  2. Vispa ihop olja, citronsaft, honung och soja. Klappa in hälften av blandningen i köttet. Tillaga köttet mitt i ugnen ca 1 timme.

  3. Ta ut köttet och pensla på resten av blandningen. Tillaga ytterligare 15–20 min, tills köttet innertemperatur är 70°. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt det vila medan rotfrukterna tillagas.

  4. Rotfrukter: Höj ugnsvärmen till 250°. Skrubba eller skala rotfrukterna och skär dem i klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Vänd på rotfrukterna efter halva tiden. Strö över flingsalt.

  5. Rödbetssmör: Mixa rödbetan i en mixer och låt purén rinna av i en finmaskig sil. Skala och finhacka vitlöken. Lägg alla ingredienser i en skål och vispa ihop med elvisp.

  6. Skär köttet i skivor och garnera med örter. Servera med rotfrukter och rödbetssmör.

Vad tyckte du om receptet?