Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på vildsvinsstek med glaserad kålrabbi och potatis- och jordärtskocksgratäng. Under tiden steken vilar gratineras jordärtskocksgratängen.
Sätt ugnen på 125°. Krydda steken med salt och peppar. Krossa vitlöksklyftorna. Bryn steken i smör och olja tillsammans med vitlök och timjankvistar tills den fått fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form.
Tillaga steken mitt i ugnen ca 1 timme och 15 min tills den har 65° innertemperatur. Låt steken vila 10–15 min före servering, så att innertemperaturen höjs till 68°.
Gratäng: Höj ugnsvärmen till 225°. Skölj potatis och jordärtskockor ordentligt i ljummet -vatten. Skiva tunt. Skala och skiva vitlöken. Koka upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Lägg potatis, jordärtskockor och vitlök i gräddmjölken och låt sjuda ca 20 min tills potatis och jordärtskockor är mjuka med ett lätt tuggmotstånd. Rör om med jämna mellanrum och krydda med salt.
Häll upp potatisblandningen i en ugnssäker form och riv över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min tills den har en fin gratinerad yta.
Kålrabbi: Skala kålrabbin och skär bort den nedersta vita delen som är lite hård och träig. Skär kålrabbin i cm-stora bitar. Grovhacka nötterna.
Lägg kålrabbin i en vid kastrull och tillsätt smör, vatten och salt. Koka upp och låt koka ca 7 min tills vattnet kokat bort. Lägg ner hasselnötterna och koka vidare 1–2 min tills smöret börjat bryna lite lätt.
Skär steken i skivor och servera med kålrabbifräs och gratäng.