Recept på vietnamesiska (färska) vårrullar. Små fina rullar med räkor och glasnudlar på var sitt salladsblad, serveras som förrätt eller tilltugg. Lätta att ta i handen och dippa i kryddig sås.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
12rispapper- ca 20 cm i diameter
50 gglasnudlar
10 gingefära
1lime
1 – 2röda chili- t ex spansk peppar
1 mskasiatisk fisksås
50 ggurka
50 gböngroddar
50 gmorot
500 gräkor med skal- (eller 175 g skalade räkor)
1 krukamynta
2gemsallad
Dipsås – Nuoc cham
1 dlasiatisk fisksås
1 dlvatten
0,5 dljordnötter- finhackade
3 msklime- pressad
2 mskthaibasilika- finhackad
1 mskchili- finhackad
Gör så här
Koka glasnudlarna ca 2 min. Låt rinna av. Skala och riv ingefäran. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda nudlarna med ingefära, limeskal, ca 1 tsk chili och fisksås
Dela, kärna ur och skär gurkan i små stavar. Skölj böngroddarna. Skala och skär moroten i tunna stavar. Skala räkorna. Hacka myntan.
Lägg ut 12 jämnstora salladsblad på ett fat. Fyll en form eller långpanna med kallt vatten. Lägg i ett rispapper i taget. Låt det ligga ca 1 minut, tills det blir mjukt.
Lägg det mjuka, blöta papperet på ett blött underlag. Lägg på räkor, morot, gurka, glasnudlar, chili, böngroddar och mynta mitt på rundeln. Tryck ihop så att det blir lite kompakt.
Vik in rispapperet mot båda kortändar så det ligger tätt.
Vik över ena långsidan och rulla in så stadigt som möjligt. Lägg rullen på ett salladsblad. Gör likadant med resten av rispapperen och fyllningen
Dippsåsen Nuoc cham: Blanda alla ingredienser till såsen och låt den stå i kylen ca 30 min före servering.
Servera vårrullarna kalla att dippa i såsen Nuoc cham.
TIPS. Förbered allt till fyllningen och arrangera runt arbetsytan så går det snabbt att fylla och rulla ihop vårrullarna.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 122 röster)
Tål du ej jordnötter?
Dippsåsen innehåller hackade jordnötter. De går bra att utesluta. Thaibasilika kan bytas ut mot mynta eller koriander.
”Snygga små paket som passar perfekt till plockmat. Ingen tillagning, bara att riva, skära och vika.”