Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vietnamesiska färska vårrullar med dippsås

Recept på vietnamesiska vårrullar fyllda med räkor och nudlar. Picklade morötter och svenska räkor ger extra god smak till de krispiga grönsakerna i rullarna. Dippsåsen är het och sötsyrlig med umamismak från fisksåsen. Både rullar och dippsås kan göras helt klara dagen innan de ska ätas.

Vietnamesiska färska vårrullar med dippsås
Vietnamesiska färska vårrullar med dippsås
Vietnamesiska färska vårrullar med dippsås
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 12rispapper
  • 500 gräkor med skal
  • 150 gsockerärter
  • 150 gdaikon- eller rättika
  • 2gemsallad
  • 200 gnudlar- kokta
  • 2 dlböngroddar
  • 12 bladmynta
  • 1 krukakoriander

Picklade morötter

  • 1,5 dlvatten- + 1,5
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tsksalt
  • 0,5 dlrisvinäger
  • 300 gmorötter

Nuoc cham

  • 1,5 dlvatten
  • 2 mskströsocker
  • 1salladslök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 litenthaichili- eller spansk röd peppar
  • 2 mskasiatisk fisksås
  • 1,5 msklime- pressad
  • 1 tskingefära- riven

Gör så här

  1. Picklade morötter: Skala och finstrimla morötterna. Koka upp 1 ½ dl vatten och blanda med socker och salt. Rör tills sockret lösts upp. Blanda i 1 ½ dl vatten och vinäger. Häll den ljumma lagen över morötterna, de är hållbara i ca 1 vecka i kyl. Skala räkorna. Strimla sockerärterna. Skala och strimla daikonen. Fyll en stor bunke med kallt vatten och blötlägg ett rispapper tills det har mjuknat.

    Foto: Per Ranung

  2. Bred ut det blötlagda rispappret. Lägg under tiden ner ett nytt rispapper i det kalla vattnet för blötläggning.  Lägg sallad, risnudlar, böngroddar, sockerärter, picklade morötter och daikon på det blötlagda rispappret. Toppa med koriander och ett myntablad och därefter räkor.

    Foto: Per Ranung

  3. När all fyllning är på plats rullas rispappret ihop ett varv och därefter viks kanterna in. Genom att lägga räkor och koriander längre ut på rispappret blir de mer synliga och rullarna extra snygga. Rulla ihop till en fast rulle. Sträck på degen – som är lite elastisk – försiktigt så att rullarna inte blir för löst rullade. Fortsätt med nästa blötlagda rispapper.

    Foto: Per Ranung

  4. Dippsås: Koka upp vattnet och blanda med sockret. Rör tills sockret lösts upp. Ansa och finstrimla salladslöken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ner alla ingredienser i sockervattnet och låt kallna. Såsen håller i ca 1 vecka i kyl. Servera rullarna hela eller delade med dippsås. Rullarna kan förberedas och håller i ca 1 dygn i kyl. Lägg dem med bakplåtspapper emellan så att de inte klibbar fast i varandra. Täck med plastfolie.

    Foto: Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?

Receptmakaren Gunilla von Heland om receptet: ”Kombinationen av mynta och koriander är fräsch och kan varieras med olika grönsaksfyllningar. kom ihåg att dippsåsen är halva rätten! En favorit är den vietnamesiska nuoc cham. En krämigare sås med jordnötter är också gott till, eller varför inte göra båda”

Läs också:

Asiatiska vårrullar med chili- och limesås 

Vårrullar med kyckling och het sojasås