Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vetelängder med kardemumma och mandel

Fikabröd som klipps i snygga flikar på ovansidan innan de gräddas i ugn.

Vetelängder med kardemumma och mandel
Vetelängder med kardemumma och mandel
Vetelängder med kardemumma och mandel
Olof Abrahamsson

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 1 dlsocker
  • 5 dlmjölk
  • 50 gjäst
  • 1 dlsocker
  • 1 tsksalt
  • 13 dlvetemjöl

Fyllning

  • 100 gsmör
  • 1 dlsocker
  • 1 dlmandel- mald
  • 2 tskkardemumma- stött

Pensling

  • ägg- hackad mandel

Garnering

  • 2 dlflorsocker
  • 2 tskvatten

Gör så här

  1. Smält smöret och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader. Smula jästen i en skål och häll över lite av degspadet. Rör tills jästen lösts upp.

  2. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant.

  3. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Rör under tiden ihop fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar.

  4. Kavla ut till rektanglar och bred på fyllning. Rulla ihop från långsidan och lägg med skarven ner på plåt med bakpapper.

  5. Klipp flikar nästan igenom i längderna och vik varannan åt vänster och varannan åt höger. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

  6. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, cirka 30 minuter. Låt svalna. Rör ihop florsocker och vatten och ringla över längderna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök