Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vetelängd med mandelmassa

Recept på vetelängd med mandelmassa. Vetebröd på nytt sätt passar fint att bjuda på till fikat året om.

Vetelängd med mandelmassa
Vetelängd med mandelmassa
Vetelängd med mandelmassa
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

    Deg

    • 3 dlmjölk
    • 0,25 pktjäst- 12,5 g
    • 0,5 tsksalt
    • 4 msksocker
    • 1 tskvaniljpulver
    • 7 dlvetemjöl- + mjöl till utbakningen, ca
    • 75 gsmör- rumsvarmt

    Fyllning

    • 6 msksmör- rumsvarmt, ca
    • 100 gmandelmassa- grovriven
    • 3 mskströsocker

    Till garnering

    • florsocker

    Gör så här

    1. Värm mjölken till 36 grader.

    2. Smula jästen i en bunke, använd gärna köksmaskin eller matberedare monterade med degkrok. Häll i mjölken. Rör i salt, socker och vaniljpulver.

    3. Tillsätt 6 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Tillsätt smöret i små klickar och arbeta dem in i degen. Arbeta in resten av mjölet, 1 msk i taget, tills det blir en mjuk smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen smidig ca 10 minuter.

    4. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

    5. Mosa ihop ingredienserna till fyllningen.

    6. Ta upp degen på lättmjölat bakbord. Dela degen i 2 lika stora bitar och forma till bullar. Låt jäsa under bakduk 20 minuter.

    7. Jobba med 1 degbulle i taget. Kavla ut bullen på lättmjölat bakbord, till 1 avlång tunn kaka, ca 45 cm x 20 cm.

    8. Bred hälften av fyllningen i ett tunt lager över kakan. Rulla ihop kakan från kortsidan som en rulltårta. Dela sedan rullen längs med i två avlånga bitar, med en vass kniv.

    9. Lägg bitarna med snittsidan upp på en plåt med bakplåtspapper och fläta dem ganska löst med varandra.

    10. Gör på samma sätt med resten av degen. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

    11. Värm ugnen till 200 grader.

    12. Grädda vetelängderna 15-20 minuter. Garnera med siktat florsocker.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept & styling: Lena Söderström Foto: Eva Hildén

    Recept från Mitt kök