Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Venusmusslor med lakritspasta och aniskrasse

Venusmusslor med lakritspasta och aniskrasse är en väl genomarbetad förrätt. Aniskrasse eller krasse Atsina är en god lakritsmakande krasse som finns hos grönsakshandlare. Fråga i din butik eller i någon saluhall om de kan beställa hem.

Venusmusslor med lakritspasta och aniskrasse
Venusmusslor med lakritspasta och aniskrasse
Venusmusslor med lakritspasta och aniskrasse
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 8venusmusslor- eller 16 hjärtmusslor
  • 1schalottenlök
  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 1 msksmör
  • 1,5 dlvitt vin- torrt
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1minifänkål- (50 g)
  • 1 askaniskrasse- (krasse Atsina)

Lakritspasta

  • 1,25 dldurumvete
  • 1ägg
  • 0,75 tsklakritsrot- mald
  • 0,75 tsklakritsgranulat

Gör så här

  1. Pasta: Häll upp mjölet på ­arbetsbänken och gör en grop i mitten. Knäck ägget och lägg i gropen. Arbeta in lite ägg i taget i mjölet med en gaffel. Blanda i lakritsen och arbeta ihop degen, som blir ganska tjock. Knåda med händerna tills degen är smidig. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 30 min.

  2. Ta ut degen och dela den i två bitar. Kavla en degbit i taget i pastamaskin eller tunnt för hand, ca 3 mm. Skär ­degen i ca 1 cm breda remsor. Häng ­pastan över t ex en stolsrygg och låt den torka i rumstemperatur ca 2 timmar.

  3. Skölj musslorna noga i kallt vatten. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör. Häll på vinet och låt det koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock ca 5 min, tills musslorna öppnats. Används hjärtmusslor räcker det med 2 min koktid. Lyft upp musslorna och lägg åt sidan. Koka ihop spadet tills hälften återstår. Häll på grädden och låt koka ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.

  4. Koka upp lättsaltat vatten och koka pastan ca 3 min, tills den är genomkokt. Låt rinna av. Lägg ­pastan i djupa tallrikar. Lägg på musslorna. Hyvla över fänkål och häll på såsen. Klipp över krassen. Krydda eventuellt med extra ­lakritsgranulat och fänkålsdill.

Vad tyckte du om receptet?