Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Venusmusslor med lakritspasta och aniskrasse är en väl genomarbetad förrätt. Aniskrasse eller krasse Atsina är en god lakritsmakande krasse som finns hos grönsakshandlare. Fråga i din butik eller i någon saluhall om de kan beställa hem.
Pasta: Häll upp mjölet på arbetsbänken och gör en grop i mitten. Knäck ägget och lägg i gropen. Arbeta in lite ägg i taget i mjölet med en gaffel. Blanda i lakritsen och arbeta ihop degen, som blir ganska tjock. Knåda med händerna tills degen är smidig. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 30 min.
Ta ut degen och dela den i två bitar. Kavla en degbit i taget i pastamaskin eller tunnt för hand, ca 3 mm. Skär degen i ca 1 cm breda remsor. Häng pastan över t ex en stolsrygg och låt den torka i rumstemperatur ca 2 timmar.
Skölj musslorna noga i kallt vatten. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör. Häll på vinet och låt det koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock ca 5 min, tills musslorna öppnats. Används hjärtmusslor räcker det med 2 min koktid. Lyft upp musslorna och lägg åt sidan. Koka ihop spadet tills hälften återstår. Häll på grädden och låt koka ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.
Koka upp lättsaltat vatten och koka pastan ca 3 min, tills den är genomkokt. Låt rinna av. Lägg pastan i djupa tallrikar. Lägg på musslorna. Hyvla över fänkål och häll på såsen. Klipp över krassen. Krydda eventuellt med extra lakritsgranulat och fänkålsdill.