Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vegetariska biffar med edamamebönor - till marinerade sobanudlar  

Vegetariska biffar är smart vardagsmat som kan varieras i det oändliga. Här är biffarna gjorda av edamamebönor.

Vegetariska biffar med edamamebönor - till marinerade sobanudlar  Vegetariska biffar med edamamebönor - till marinerade sobanudlar  Vegetariska biffar med edamamebönor - till marinerade sobanudlar  
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 250 gedamamebönor- frysta
  • 400 gpotatis- av mjölig sort
  • 2 msksesamfrön
  • 2salladslökar
  • 2 mskostronsås
  • 2 mskpotatismjöl
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 mskrapsolja

Panering

  • 3 msksesamfrön

Marinerade nudlar med friterad lök

  • 300 gsobanudlar- eller äggnudlar
  • 2 msksoja- ljus
  • 1 mskmirin (söt matlagningssake)
  • 1 tsksesamolja
  • 0,5 tskströsocker
  • 2 krmchiliflakes

Friterad lök

  • 1gul lök
  • 1 mskvetemjöl
  • 5 dlrapsolja
  • 1 krmsalt

Garnering

  • koriander

Gör så här

  1. Nudlar: Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av dem i ett durkslag och skölj i kallt vatten.

  2. Rör ihop soja, mirin, sesamolja, socker och chiliflakes tills sockret lösts upp. Blanda nudlarna med sojablandningen. Låt stå ca 30 min före servering.

  3. Biffar: Tina edamamebönorna. Skala potatisen och skär i bitar. Koka i saltat vatten ca 10 min, tills den är mjuk. Låt den ånga av, mosa med potatisstomp eller gaffel.

  4. Mixa edamamebönorna i matberedare tills de är finfördelade. Rosta sesamfröna i en het torr panna under omrörning. Krossa dem i en mortel. Ansa och strimla salladslöken.

  5. Blanda bönmoset med potatis, sesamfrön, salladslök, ostronsås, potatismjöl, salt och peppar till en fast smet.

  6. Häll ut sesamfrön på ett fat. Forma åtta biffar av smeten. Vänd dem i sesamfröna. Stek i olja 2–3 min på varje sida, till fin färg.

  7. Friterad lök:  Skala och skär löken i skivor. Dela ringarna och ta bort de allra största. Strö över mjölet och rör om så att det täcker löken.

  8. Hetta upp oljan till 180° och fritera lökringarna i omgångar ca 30 sekunder, tills de fått färg. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  9. Strö lökringarna över nudlarna precis före servering och garnera med koriander. Servera nudlarna till biffarna.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset!

Den som inte vill fritera lök kan byta ut den mot färdigrostad lök.

Välj vegetarisk ostronsås om du vill bjuda helt vegetariskt.