Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vegetarisk tomat- och parmesanpaj

En riktigt god och mättande vegetarisk paj med tomat, spenat och parmesan. Pajen blir extra fin om du använder mogna tomater av olika färger och sorter.

Vegetarisk tomat- och parmesanpajVegetarisk tomat- och parmesanpajVegetarisk tomat- och parmesanpaj
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 3 dlkakmjöl- med bakpulver (180 g)
  • 2 dlparmesanost- riven
  • 100 gsmör- rumsvarmt

Fyllning

  • 150 gbabyspenat
  • 1 tskolivolja- + 1 msk
  • 500 gtomater- gärna blandade färger och sorter
  • 1,5 tskflingsalt
  • 1 krukatimjan

Garnering

  • 1 dlparmesanost- flagad
  • 0,5 krmnymald svartpeppar

Tillbehör

  • pesto- köpt eller hemlagad

Gör så här

  1. Fyllning: Sätt ugnen på 175°. Fräs spenaten i 1 tsk olja tills den mjuknar i ca 1 min. Låt svalna och krama ut vätskan. 

  2. Halvera stora tomater. Lägg spenat och tomater i en pajform. Ringla över 2 msk olja. Smula över salt, Toppa med timjan. Rosta tomaterna mitt i ugnen i ca 25 min.

  3. Blanda mjöl och parmesan. Tillsätt smöret i små klickar och nyp ihop till smulig deg.  Strö degen över och mellan tomaterna. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

  4. Garnera pajen med parmesan och peppar. Servera med pesto.

Vad tyckte du om receptet?