Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vegetarisk pizza med massor av underbara smaker, så som två sorters kål, toppad med brynt smör.
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olja, socker, salt och mjölet, lite i taget. Knåda degen i maskin ca 10 min, tills den är smidig. Strö över lite mjöl och jäs degen under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.
Sätt ugnen på 250°. Skala och skiva löken tunt. Stek den i 25 g smör 3–4 min, tills den mjuknat. Strö över sockret och stek ytterligare ca 2 min.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Bryt svartkålsbladen från stammen och lägg ner i vattnet. Sjud ca 30 sekunder. Låt rinna av i ett durkslag. Lägg bladen att torka på en kökshandduk. Skiva blomkålen tunt, gärna på mandolin.
Dela degen i fyra bitar eller kavla ut hela tunt på mjölad arbetsbänk. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Bred ett lager färskost över degen. Fördela svartkål, blomkål, taleggio och karamelliserad lök på pizzorna.
Grädda pizzorna mitt i ugnen tills de är gyllene, ca 10 min.
Bryn 50 g smör. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Ta ut pizzorna och ringla över det brynta smöret. Strö över citronskal och parmesanost och servera direkt.