Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på vegetarisk paté med hemgjord chutney på äpplen och lingon. Patén som blir över är hållbar i kylen ca 2 veckor. Den går att -frysa men kan bli lite vattnig vid upptining.
Tina färsen enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 175°.
Ansa och hacka svampen. Skala och finhacka lök och vitlök. Krossa och finhacka enbären. Stek svamp, lök, vitlök och enbär i smör under omrörning tills all vätska kokat in och allt fått fin färg. Blanda i timjan och krydda med salt och peppar. Låt svalna.
Blanda svampfräset med färsen. Tillsätt ägg, grädde, vin och fond och arbeta ihop till en smidig smet. Bred ut smeten i en smord, avlång form, ca 1 1/2 liter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädda patén mitt i -ugnen ca 45 min. Ta ut och låt kallna.
Chutney: Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt lingon, socker, vinäger, lagerblad och salt. Låt koka utan lock ca 10 min, rör då och då. Låt chutneyn kallna.
Stjälp upp patén på en skär-bräda. Skär den i skivor. Halvera eventuellt skivorna och lägg dem på kex. Klicka på lite chutney och garnera med timjankvistar.