Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vegetarisk paj med fetaostkräm och tomatsalsa

Vegetarisk paj med fetaostkräm med ricotta och en god tomarsalsa. Pajen kan förberedas i god tid. Grädda pajen en till två dagar före. Gör kräm och salsa 2-3 timmar före serveringen och förvara övertäckt i kylen.

Vegetarisk paj med fetaostkräm och tomatsalsa
Vegetarisk paj med fetaostkräm och tomatsalsa
Vegetarisk paj med fetaostkräm och tomatsalsa
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 125 gsmör
  • 3 mskvatten- iskallt

Kräm

  • 250 gricottaost
  • 200 gfetaost
  • 3 dlturkisk yoghurt

Salsa

  • 200 gkörsbärstomater
  • 2salladslökar
  • 1jalapeñochili
  • 1 krukaörter- t ex koriander, oregano, persilja
  • 1lime
  • 4 mskolivolja
  • 1 mskäppelcidervinäger
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmnymald svartpeppar

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl och smör i en matberedare till en smulig massa. Häll i vattnet, under maskinens gång och blanda snabbt ihop till en degboll. Tryck ut degen i en pajform, så att den kommer ut över kanten, ca 22 cm i diameter. Låt vila i kylen i ca 30 min. 

  2. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min.

    Låt kallna.

  3. Kräm: Mixa ihop ricotta, fetaost och yoghurt.

  4. Salsa: Halvera tomaterna. Ansa och strimla salladslöken. Kärna ur och skär jalapeñon i tunna skivor. Grovhacka örterna.

  5. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet av halva och pressa ut 2 msk saft. Blanda olja, limesaft och vinäger. Skala och pressa i vitlöken. Blanda i limeskal och krydda med salt. Vänd ner tomater, salladslök, jalapeño och örter.

  6. Bred ut fetaostkrämen i pajskalet strax före serveringen. Toppa med salsa och strö över peppar.

Tips!

  1. Servera gärna pajen på exempelvis en tex mex-buffé eller till tillsammans med tex mex-rätter.

Vad tyckte du om receptet?