Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vegetarisk gryta med gurkyoghurt, kokosris och kålsallad

Vegetarisk gryta med gurkyoghurt, kokosris och krispig kålsallad är en indisk ”urgryta” med massor av härliga kryddor. Grytan serveras med nybakat tunnbröd.

Vegetarisk gryta med gurkyoghurt, kokosris och kålsalladVegetarisk gryta med gurkyoghurt, kokosris och kålsalladVegetarisk gryta med gurkyoghurt, kokosris och kålsallad
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 bitingefära- (5 cm)
  • 2 mskrapsolja- + 1 msk
  • 3 dltomater- krossade
  • 2 burkarkokosmjölk- (à 400 ml)
  • 200 gpotatis
  • 300 gblomkål
  • 1zucchini
  • 1 burkkikärter- (400 g)
  • 1 tsksalt

Kryddmix

  • 1 mskkardemumma- grön, mald
  • 1 mskkorianderfrö- hela
  • 2 tskkanel- mald
  • 2 tskfarinsocker
  • 1 tskchiliflakes
  • 1 tskcurry
  • 1 tskgurkmeja
  • 1 tskpaprikapulver
  • 1 tskspiskummin- mald
  • 1 tskingefära- mald
  • 1 tsksalt

Kokosris

  • 4 dlbasmatiris
  • 1 burkkokosmjölk- (400 ml)
  • 4 dlvatten
  • 3stjärnanis
  • 3limeblad
  • 1 tsksalt

Gurkyoghurt

  • 0,5gurka
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 dlmatyoghurt
  • 1 tskmynta
  • 1 tskhonung
  • 2 krmsalt

Kålsallad med koriander och sultanrussin

  • 1spetskål
  • 1 msklime- pressad
  • 1 mskfisksås- asiatisk
  • 1 dlsolrosfrön
  • 0,5 dlsultanrussin

Tunnbröd

  • 2 dlvatten
  • 5 dlvetemjöl- (300 g)
  • 1,5 tsksalt
  • 2 tskrapsolja

Garnering

  • 100 gpotatischips- naturella
  • 0,5 krukakoriander

Gör så här

  1. Mixa alla ingredienser till kryddmixen. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Fräs lök, vitlök och ingefära i 2 msk olja i en gryta. Tillsätt kryddmix och fräs på låg värme ca 5 min. Tillsätt krossade tomater och kokosmjölk, Sjud under lock ca 45 min. Mixa såsen med mixerstav.

  2. Sätt ugnen på 175°. Skala och skär potatisen i cm-tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Kokosris: Skölj riset. Lägg det i en kastrull och tillsätt kokosmjölk, vatten, stjärnanis och salt. Låt koka upp och låt koka 10–12 min. Stäng av värmen och låt riset svälla under lock ca 10 min. Fluffa till riset med en gaffel.

  4. Gurkyoghurt: Riv gurka och skalad vitlök och krama ut vätskan. Blanda rivet med yoghurt, mynta och honung. Krydda med salt.

  5. Sallad: Strimla kålen och blanda ihop med limesaft och fisksås. Blanda i solrosfrön och russin.

  6. Tunnbröd: Koka upp vattnet. Blanda mjöl, salt och olja. Häll över vattnet och arbeta ihop till en fast deg. Dela degen i 6 bitar. Kavla ut dem tunt till rundlar, ca 20 i diameter. Stek dem i torr stekpanna tills de fått fin färg. Lägg dem undan för undan i en handduk så att de behåller värmen.

  7. Skär zucchini och blomkål i ca 2 cm stora bitar. Stek zucchinin i 1 msk olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt. Vänd ner potatis, zucchini, blomkål och kikärter i grytan. Låt puttra ca 5 min. Strö över krossade potatischips och koriander. Servera grytan med ris, yoghurt, sallad och tunnbröd.

Vad tyckte du om receptet?