Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vegetarisk broccoligratäng med gryn och lagrad ost

Broccoligratäng är en god vegorätt. Om du har kvar rester av gryn eller ris passar det bra i gratängen. Eller använd snabbkokta gryn.  Det finns flera olika sorter och märken som blir klara på 10–15 minuter.

Vegetarisk broccoligratäng med gryn och lagrad ostVegetarisk broccoligratäng med gryn och lagrad ostVegetarisk broccoligratäng med gryn och lagrad ost
Broccoligratäng Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 500 gbroccoli
  • 2 dlgryn- blandade t ex Orzo-mix, Zeta
  • 4 dlmjölk
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 150 gost- riven lagrad
  • olivolja
  • rödvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör

  • 200 gsallad- blandad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär broccolin i bitar. Koka grynen i 3 dl vatten och 1 tsk salt (om du inte använder rester).  Lägg broccoli i kastrullen när ca 10 min återstår av koktiden så att de blir lätt ångade under. Tillsätt eventuellt lite extra vatten så att det inte kokar torrt.

  2. Ostsås: Vispa samman mjölk och majsstärkelse i en kastrull. Låt sjuda tills den tjocknar till såskonsistens, var försiktig så att det inte bränner i botten. Rör ner den rivna osten men spara lite till att toppa gratängen med.  Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.

  3. Lägg gryn och broccoli i en smord ugnssäker form. Häll över ostsåsen och strö på den sparade rivna osten. Gratinera mitt i ugnen 15–20 min tills såsen fått fin färg.

  4. Vispa ihop 4 msk olja, 2 msk vinäger, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Häll vinägretten över salladen och blanda om. Servera gratängen med salladen till.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: