Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Fett: 28g
Protein: 22g
Kolhydrater: 39g
Broccoligratäng är en god vegorätt. Om du har kvar rester av gryn eller ris passar det bra i gratängen. Eller använd snabbkokta gryn. Det finns flera olika sorter och märken som blir klara på 10–15 minuter.
Sätt ugnen på 200°. Skär broccolin i bitar. Koka grynen i 3 dl vatten och 1 tsk salt (om du inte använder rester). Lägg broccoli i kastrullen när ca 10 min återstår av koktiden så att de blir lätt ångade under. Tillsätt eventuellt lite extra vatten så att det inte kokar torrt.
Ostsås: Vispa samman mjölk och majsstärkelse i en kastrull. Låt sjuda tills den tjocknar till såskonsistens, var försiktig så att det inte bränner i botten. Rör ner den rivna osten men spara lite till att toppa gratängen med. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
Lägg gryn och broccoli i en smord ugnssäker form. Häll över ostsåsen och strö på den sparade rivna osten. Gratinera mitt i ugnen 15–20 min tills såsen fått fin färg.
Vispa ihop 4 msk olja, 2 msk vinäger, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Häll vinägretten över salladen och blanda om. Servera gratängen med salladen till.
Läs också: