Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vegetarisk ärtsoppa av kikärter – recept

En vegetarisk variant på klassisk ärtsoppa. Vi tar en genväg där du slipper blötläggningstiden och koktiden på ärterna och skippar även köttet. Det blir en billig, snabb och superenkel soppa att laga och utan kött gör du både plånboken och miljön en tjänst.

Vegetarisk ärtsoppa av kikärter – recept
Vegetarisk ärtsoppa av kikärter – recept
Vegetarisk ärtsoppa av kikärter – recept
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 förpkikärter- kokta, (à 380 g)
  • 1gul lök- stor
  • 150 gmorötter
  • 1 msksmör
  • 1 lvatten
  • 5 mskkonc grönsaksfond
  • 2 tsktimjan- eller 2 msk hackad färsk
  • 2 tskmejram
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Tillbehör

  • sötstark senap

Garnering

  • timjan- ev

Gör så här

  1. Häll av kikärterna i en sil och skölj dem med kallt vatten. Skala och finhacka lök och morötter.

  2. Fräs lök och morötter i smör i en gryta i ca 5 min. Tillsätt vatten, kikärter, fond, timjan och mejram. Låt koka under lock i ca 20 min, rör då och då.

  3. Mixa soppan slät med stavmixer. Krydda med salt och peppar.

  4. Servera soppan med senap. Garnera eventuellt med timjan.

Vad tyckte du om receptet?

Sugen på mer husmanskost? Spana in några av våra favoritrecept här!