Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Veganska semlor – bästa receptet

Saftiga veganska semlor med hemgjord mandelmassa på rostade mandlar toppas med växtbaserad grädde. Bästa receptet på en helt vegansk semla som du kan baka hemma.

Veganska semlor – bästa receptet
Veganska semlor – bästa receptet
Veganska semlor – bästa receptet
Foto: Pearl Åkesson

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 5 dlvatten- kallt
  • 1 krmsalt
  • 2 tskkardemummakärnor- hela, mortlade
  • 150 gmjölkfritt margarin- kylskåpskallt
  • 1,5 dlströsocker
  • 1315 dlvetemjöl- (780-900 g)

Mandelmassa

  • 200 gsötmandel
  • 200 gflorsocker
  • 0,5 dlgrädde- växtbaserad t ex soja- eller havrebaserad
  • 0,51 dlvatten

Pensling

  • havregrädde

Garnering

  • 35 dlhavregrädde- t ex Aito oat for whipping
  • 2 mskflorsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke till en bakassistent. Tillsätt vatten, margarin, socker, kardemumma, salt och mjöl, lite i taget. Knåda degen 5–10 min. Låt degen jäsa under bakduk ca 2 timmar. Sätt ugnen på 150.

  2. Mandelmassa: Lägg mandeln på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta dem mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna. Höj ugnsvärmen till 210°.

  3. Mixa mandeln i en matberedare till ett fint mjöl. Tillsätt florsocker. Mixa tills det är väl blandat. Tillsätt grädde och vatten till en krämigare konsistens .

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i bitar, ca 70 g per bulle. Rulla dem runda så att ”vecket” hamnar nedåt.

  5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med lite ovispad havregrädde. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min. Låt kallna på galler.

  6. Vispa grädden fast till garnering: Skär av toppen på varje bulle och spritsa på mandelmassa och grädde. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?