Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Västerbottensoppa – soppa med västerbottensost

Västerbottensost hör kräftskivan till, i år serveras den goda osten även i form av en soppa. Servera i glas eller koppar för en festligare känsla och toppa med krispiga rädisor och sockerärter.

Västerbottensoppa – soppa med västerbottensostVästerbottensoppa – soppa med västerbottensostVästerbottensoppa – soppa med västerbottensost
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 0,5purjolök
  • 3 msksmör
  • 2 mskmjöl
  • 2 dlvitt vin
  • 4 dlvatten
  • 4 dlmjölk- 3%
  • 2 mskgrönsaksfond
  • 1äggula
  • 1 dlvispgrädde
  • 4 dlvästerbottensost- grovriven
  • salt
  • peppar- nymald

Topping

  • rädisor- skivade
  • sockerärter- strimlade

Gör så här

  1. Skölj och strimla purjolöken. Fräs den långsamt i smör, cirka 5 minuter. Pudra över mjöl. Späd med vin, vatten, mjölk och fond. Koka sakta 5–10 minuter, rör då och då.

  2. Ta från värmen. Blanda ihop äggula och grädde och vispa ner i soppan. Ställ tillbaka på spisen och värm någon minut. Soppan får inte koka mer.

  3. Ta från värmen och blanda i osten. Rör tills den smält. Smaka av med salt och peppar.

  4. Vid servering: Värm soppan försiktigt, den får inte koka. Soppan är även god ljummen. Häll upp och toppa med rädisor och sockerärter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök