Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Västerbottenspajer med rostade tomater och timjan

Till kräftskivan är det gott med någon form av paj, gärna med ost. Här är en variant med västerbottensost, toppad med rostade tomater och timjan. Rustikt och gott tillsammans med kräftorna.

Västerbottenspajer med rostade tomater och timjan
Västerbottenspajer med rostade tomater och timjan
Västerbottenspajer med rostade tomater och timjan
Foto: ANDERS NORRSELL

Ingredienser

  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 175 gsmör
  • 2 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 1 påsevästerbottensost- riven (150 g)
  • 4ägg
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 dlcrème fraiche
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Tomater

  • 400 gkörsbärstomater- på kvist
  • 2 mskolivolja
  • 2 krmströsocker
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 10 kvistartimjan

Gör så här

  1. Blanda mjöl och smöret, skuret i bitar, till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen i smorda portionsformar, 8–10 cm i diameter, och nagga degen. Ställ formarna i kyl ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Fördela osten i formarna. Vispa ihop ägg, grädde, crème fraiche, salt och peppar och häll över osten.

  4. Grädda strax under mitten i ugnen ca 15 min tills äggstanningen har stelnat.

  5. Rostade tomater: Klipp tomatkvistarna i mindre buketter. Lägg dem i en form med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med socker, salt och peppar. Lägg på timjankvistarna. Rosta i nedre delen av ugnen 15–20 min.  Toppa pajerna med tomaterna.

Vad tyckte du om receptet?