Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Västerbottenspaj – recept på klassisk ostpaj

Servera en västerbottenspaj som en lyxig förrätt med löjrom, crème fraiche och syrad rödlök. Servera gärna pajen med en fräsch sallad med päron, färska och torkade fikon, rucola, pressad citron och nötolja.

Västerbottenspaj – recept på klassisk ostpajVästerbottenspaj – recept på klassisk ostpajVästerbottenspaj – recept på klassisk ostpaj
Foto: Ove Lindfors

Botten

  • 3 dlsiktat dinkelmjöl- eller vetemjöl
  • 2 krmsalt
  • 150 gsmör- kallt
  • 12 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 3ägg
  • 3 dlmjölk
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmpeppar- nymald
  • 4 dlvästerbottensost- grovriven

Till servering

  • crème fraiche
  • löjrom
  • rödlök- syrad
  • gräslök

Gör så här

  1. Botten: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

  4. Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Blanda i osten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.

  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin färg.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök