Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grönkåls- och västerbottenspaj

Recept på grönkåls- och västerbottenspaj. En krämig julpaj – perfekt som tillbehör till julrätterna.

Grönkåls- och västerbottenspaj
Grönkåls- och västerbottenspaj
Grönkåls- och västerbottenspaj
En krämig julpaj – perfekt som tillbehör till fiskrätterna. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 100 gsmör
  • 1 krmsalt
  • 2 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 250 ggrönkål
  • 1gul lök
  • 2 msksmör
  • 100 gvästerbottensost- riven
  • 3ägg
  • 3 dlgräddfil
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Mixa mjöl, smör och  salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en fast pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Låt den stå i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Fyllning: Höj ugnstemperaturen till 225°. Ansa och hacka grönkålen. Skala och finhacka löken. Fräs grönkål och lök i smör ca 5 min, tills det blir mjukt. Fördela grönkålsblandningen och riven ost i det förgräddade pajskalet.

  4. Blanda ägg, gräddfil, salt och peppar. Häll det över pajen. Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills pajen fått färg och har stannat.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Henrik Eriksson Falkman

Att dricka till västerbottenspaj med grönkål

Monte Largo Chardonnay Arinto (Cavipor) 2008, Portugal. 68 kronor.

Piggt och friskt med lite flädertoner, krusbär och längd.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️