En krämig julpaj – perfekt som tillbehör till fiskrätterna.Foto: Lina Eriksson
(Betyg: 3,8 · 419 röster)
Ingredienser
12personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
3 dlvetemjöl- (180 g)
100 gsmör
1 krmsalt
2 mskvatten- kallt
Fyllning
250 ggrönkål
1gul lök
2 msksmör
100 gvästerbottensost- riven
3ägg
3 dlgräddfil
0,5 tsksalt
1 krmsvartpeppar- nymald
Gör så här
Mixa mjöl, smör och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en fast pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Låt den stå i kylen ca 30 min.
Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.
Fyllning: Höj ugnstemperaturen till 225°. Ansa och hacka grönkålen. Skala och finhacka löken. Fräs grönkål och lök i smör ca 5 min, tills det blir mjukt. Fördela grönkålsblandningen och riven ost i det förgräddade pajskalet.
Blanda ägg, gräddfil, salt och peppar. Häll det över pajen. Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills pajen fått färg och har stannat.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 419 röster)
Recept av Henrik Eriksson Falkman
Att dricka till västerbottenspaj med grönkål
Monte Largo Chardonnay Arinto (Cavipor) 2008, Portugal. 68 kronor.
Piggt och friskt med lite flädertoner, krusbär och längd.
Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.
Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️