Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Västerbottenstartlette toppad med rökt lax och löjrom är en festlig förrätt. Välj en varmrökt lax av bra kvalitet.
Blanda mjöl, smör och salt. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en kvadratisk pajform med löstagbar botten, ca 21x21 cm. Ställ pajbotten i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen 10–15 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt. Strö ut osten i pajskalet. Häll på äggstanningen och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min tills äggstanningen har stannat. Låt pajen kallna. Skär pajen i 16 bitar.
Smula sönder laxen. Toppa pajen med lax, löjrom och smetana. Garnera med körvel.