Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Västerbottenpaj med rostade grönsaker

Färsklök, potatis och sockerärter är både vackert och gott som topping på västerbottenpaj. Du kan rosta dem på spisen eller på grillen.

Västerbottenpaj med rostade grönsaker
Västerbottenpaj med rostade grönsaker
Västerbottenpaj med rostade grönsaker
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 4,5 dlvetemjöl
  • 225 gsmör- kylskåpskallt
  • 1 stortägg- kylskåpskallt
  • 23 mskvatten- iskallt

Fyllning

  • 3 dlvispgrädde
  • 3ägg
  • 200 gvästerbottensost- riven
  • salt- peppar

Till servering

  • 2 knipporlök- färsk (6 lökar)
  • 68småpotatisar- kokta
  • 1216sockerärter
  • 2 mskolivolja
  • 1 tskflingsalt
  • 1 askramslök- ca 100 g
  • svartpeppar- nymalen
  • 1 mskcitronolja

Gör så här

  1. Mät upp mjöl och tärnat smör i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägg och vatten och kör till en smidig deg.

  2. Tryck ut degen i en stor pajform med låstagbar botten, cirka 25 centimeter i diametern, så att den täcker botten och kommer upp lite över kanten. Nagga degen med en gaffel. Ställ i frysen ca 30 minuter.

  3. Sätt ugnen på 225º.

  4. Förgrädda pajskalet i cirka 20 minuter.

  5. Rör ihop grädde och ägg i en bunke. Blanda i riven ost. Smaka av med salt och peppar.

  6. Häll fyllningen i pajskalet, den ska bara täcka botten, grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter, eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg.

  7. Ansa och dela löken längs med. Dela potatisen. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Lägg i löken och potatisen och rosta på ganska hög värme 5-10 minuter, rör om då och då. Blanda i ärterna och rosta ytterligare ca 1 minut. Salta och peppra.

  8. Toppa pajen med de rostade grönsakerna. Salta och peppra.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök