Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Västerbottenpaj med hasselnötter och kantareller

Västerbottenpaj är en av många älskad klassiker. Den fungerar på de flesta bufféer, men har onekligen sin prime time under kräftsäsongen. Här ger hasselnötter i degen och i fyllningen, samt kantareller som topping den här traditionella pajen en helt, ny smak.

Västerbottenpaj med hasselnötter och kantarellerVästerbottenpaj med hasselnötter och kantarellerVästerbottenpaj med hasselnötter och kantareller
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Deg

  • 5 dlvetemjöl
  • 1 dlhasselnötskärnor- rostade
  • 200 gsmör- kylskåpskallt, skuret i tärningar
  • 1 stortägg- kylskåpskallt
  • 23 mskvatten- iskallt

Fyllning

  • 4ägg
  • 4 dlgrädde
  • 0,25 krmsalt
  • 0,51 krmsvartpeppar- nymalen
  • 200 ggratängost- riven
  • 150 gvästerbottensost- riven
  • 3 mskhasselnötskärnor- grovhackade rostade
  • 45 dlkantareller- små rensade
  • 12 msksmör- gärna klarifierat smör
  • 2 mskdill- hackad
  • flingsalt- nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Mixa ihop mjöl och hasselnötskärnor i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet under maskinens gång och arbeta till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt ca 15 minuter.

  2. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten. Nagga botten och kanterna med en gaffel. Låt pajen vila i frysen ca 15 minuter.

  3. Värm ugnen till 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15 minuter.

  4. Sänk ugnstemperaturen till 200º.

  5. Fyllning: Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra. Blanda i de båda ostsorterna.

  6. Häll fyllningen i pajskalet, strö över nötterna och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 30-40 minuter eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg. Låt vila ca 30 minuter.

  7. Garneringen. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs kantarellerna knapriga 5-10 minuter. Hacka dillen.

  8. Toppa pajen med kantareller och dill. Smula över lite flingsalt. Peppra.

Vad tyckte du om receptet?