Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Västerbottenpaj är en av många älskad klassiker. Den fungerar på de flesta bufféer, men har onekligen sin prime time under kräftsäsongen. Här ger hasselnötter i degen och i fyllningen, samt kantareller som topping den här traditionella pajen en helt, ny smak.
Mixa ihop mjöl och hasselnötskärnor i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet under maskinens gång och arbeta till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt ca 15 minuter.
Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten. Nagga botten och kanterna med en gaffel. Låt pajen vila i frysen ca 15 minuter.
Värm ugnen till 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15 minuter.
Sänk ugnstemperaturen till 200º.
Fyllning: Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra. Blanda i de båda ostsorterna.
Häll fyllningen i pajskalet, strö över nötterna och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 30-40 minuter eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg. Låt vila ca 30 minuter.
Garneringen. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs kantarellerna knapriga 5-10 minuter. Hacka dillen.
Toppa pajen med kantareller och dill. Smula över lite flingsalt. Peppra.