Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Västerbottenpaj


En klassiker till kräftskivor och bufféer. Med kesella i fyllningen blir den matigare. Det går bra att laga pajen dagen innan och värma i ugn före servering.

Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

FOTOGRAF ANN-CHARLOTTE FÄGERLIN

Ingredienser

  • 250 gmjöl
  • 75 gsmör
  • 2äggulor
  • 5 gsalt
  • 4560 gvatten
  • 400 gvästerbottensost- riven
  • 4ägg
  • 250 gkesella
  • 3 dlgrädde
  • 3 krmcayennepeppar
  • 0,5 tsksalt
  • 1 msklöjrom
  • rödlök- hackad

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och mixa snabbt till en deg. Degen bör arbetas så kort tid som möjligt, för att inte bli seg. Låt degen vila 30 minuter i kylskåp. Smörj en hög pajform med avtagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter.

  2. Kavla ut degen mellan plastfolie. Lägg degen i formen, se till att den går upp ordenligt på kanterna. Stöd eventuellt kanterna med lite ugnsfolie. Låt vila i kylskåp minst 20 minuter.

  3. Förgrädda pajskalet i ugn, på 200 grader, cirka 12 minuter.

  4. 4 Fyllning: Riv osten på ett rivjärn.

  5. Blanda ägg och kesella i en rymlig skål. Vispa ned grädde och kryddor. Tillsätt osten men spara 1/2 dl ost.

  6. Strö ut den sparade osten i botten på pajskalet. Häll i fyllningen och grädda pajen långt ned i ugnen, 175 grader, i cirka 30-40 minuter, tills fyllningen har stannat.

  7. Dekorera med löjrom och rödlök.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök