Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Västerbottenostpaj med smördegsgaller

Pajen får en mildare smak och extra krämig konsistens när västerbottensosten blandas med gratängost. Det blir även billigare.

Västerbottenostpaj med smördegsgallerVästerbottenostpaj med smördegsgallerVästerbottenostpaj med smördegsgaller
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 2 förpsmördeg- kyld (à 250 g)

Fyllning

  • 3ägg
  • 150 gvästerbottensost
  • 150 ggratängost- riven
  • 3 dlvispgrädde
  • 1 krmsalt
  • 1 tskpersilja- finhackad

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • örter- eller ätbara ekologiskt odlade blommor

Gör så här

  1. Rulla ut en förpackning smördeg och tryck ut degen i botten och på kanten i en pajform, ca 22 cm i diameter. Vik in överflödig deg och tryck till. Ställ in i kylen i ca 20 min.

  2. Rulla ut den andra smördegen tillsammans med pappret och skär degen i ca 2 cm breda remsor. Ställ in i kylen i ca 20 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Fyllning: Vispa ihop ägg, ost och grädde. Krydda med salt. Blanda i persiljan. Häll fyllningen i pajskalet. Lägg smördegsremsorna som ett galler över fyllningen. Pensla gallret med uppvispat ägg.

  4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 40 min tills ostfyllningen har stannat och pajen fått fin färg. Låt svalna. Garnera pajen med blommor eller örter innan serveringen.

Vad tyckte du om receptet?