Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Varmrökt lax
 med örtig gurksallad

Rökt fisk är tacksamt att bjuda på, gott och kräver ingen tillagning. Nykokt färskpotatis och en kall sås hör till, här ett fräscht mellanting mellan sås och pressgurka.

Varmrökt lax
 med örtig gurksallad
Varmrökt lax
 med örtig gurksallad
Varmrökt lax
 med örtig gurksallad
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1,25 kglax- cirka varmrökt, öring eller röding
  • grönsallad- citron, rädisor, melon, nektariner och dill
  • färskpotatis- nykokt
  • gurksallad- örtig (se recept)

Örtig gurksallad, 4 portioner

  • 1gurka
  • 2 mskättiksprit- 12 procent
  • 2 mskströsocker
  • 1 dlvatten
  • 2 krmsalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald
  • 2 mskdill- vardera av, gräslök och persilja
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 mskmajonnäs

Gör så här

  1. Ta bort skinnet och lägg upp laxen på ett stort fat. Garnera med grönsallad, citron, rädisor, frukt och dill.

  2. Skala och skiva gurkan tunt med osthyvel.

  3. Blanda ättikssprit, socker, vatten, salt och peppar i en skål. Rör tills sockret löst sig.

  4. Blanda i gurkan och låt stå cirka 1 timme. Rör om någon gång. Sila och pressa ur all vätska.

  5. Blanda gurkan med örter, crème fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök