Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Varmrökt lax med jordärtskockspuré, inlagd gurka och citronsenap

Låt gurkan ligga en stund i ättikslagen för bästa smak. 

Varmrökt lax med jordärtskockspuré, inlagd gurka och citronsenap
Varmrökt lax med jordärtskockspuré, inlagd gurka och citronsenap
Varmrökt lax med jordärtskockspuré, inlagd gurka och citronsenap
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 600 gvarmrökt lax

Jordärtskockspuré

  • 800 gjordärtskockor
  • 2 dlmellangrädde
  • 2 dlmjölk
  • 1 tsksalt

Inlagd gurka

  • 0,5 dlättiksprit- 12%
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlvatten
  • 1 krmsenapsfrön- gula

Citronsenap

  • 0,5 dlskånsk senap
  • 1citron- rivet skal
  • 1 tskcitron- pressad

Tillbehör

  • potatis- kokt

Gör så här

  1. Inlagd gurka: Koka upp ättiksprit, socker, vatten och senapsfrön så att sockret löser sig. Låt kallna. Skala gurkan och skär den i tunna skivor på längden. Lägg dem i ättikslagen.

  2. Jordärtskockspuré: Skala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten. Skär skockorna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Koka skockorna under lock tills de är mjuka. Mixa till en slät puré med mixerstav. Smaka av med salt.

  3. Senap: Blanda senap, citronskal och citronsaft.

  4. Dela laxen i 4 portionsbitar och servera med jordärtskockspuré, inlagd gurka, citronsenap och kokt potatis.

Vad tyckte du om receptet?