Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Varm bönotto med lagrad ost, rostade rotfrukter och ajvar relish

Recept på bönotto med lagrad ost, rostade rotfrukter och ajvar relish. Den krämiga bönotton passar perfekt tillsammans med rostade rotfrukter och krispiga bönor.

Varm bönotto med lagrad ost, rostade rotfrukter och ajvar relish
Varm bönotto med lagrad ost, rostade rotfrukter och ajvar relish
Varm bönotto med lagrad ost, rostade rotfrukter och ajvar relish
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 gvita bönor- kokta
  • 1silverlök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 msksmör
  • 0,5 mskrapsolja
  • 2 dlvatten
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 1 mskkonc kycklingfond
  • 1 dllagrad ost- finriven, t ex herrgård
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmnymald svartpeppar

Rostade rotfrukter

  • 800 grotfrukter- t ex morötter, gärna i olika färger, palsternacka, sötpotatis och betor
  • 8vitlöksklyftor
  • 23 mskrapsolja
  • 1 tskflingsalt

Smörstekta bönor

  • 200 gvaxbönor- eller lila bönor
  • 1 msksmör
  • 2 krmsalt

Tillbehör

  • 2 dlajvar relish- mild
  • färska örter- t ex oregano, timjan och shiso

Gör så här

  1. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 225°. Skrubba rotfrukterna och skär dem i klyftor eller skivor. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på de hela, oskalade vitlöksklyftorna. Ringla över olja. Rosta mitt i ugnen 20–25 min. Vänd på rotfrukterna efter halva tiden. Ta ut och strö över flingsalt.

  2. Bönotto: Skala och strimla -silverlöken. Skala och hacka vitlöken. Fräs löken mjuk i smör och olja på medelvärme. Häll över vatten, vin och fond. Lägg i bönorna och koka upp. Sjud 2–3 min. Mosa eller mixa lite av bönorna i kastrullen. Ta av från värmen och rör i osten. Krydda med salt och peppar.

  3. Smörstekta bönor: Ansa bönorna. Stek dem i smör tills de börjar mjukna. Krydda med salt.

  4. Servera bönotton med rostade rotfrukter, bönor och ajvar relish. Garnera med örter.

Vad tyckte du om receptet?