Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vareniki – färsk pasta med potatisfyllning

Ukrainare fyller vareniki med köttfärs, svamp, surkål eller äter dem söta fyllda med bär. Moreller och jordgubbar hör till ­favoriterna. Överbliven kokt ­pasta kan stekas i lite smör och serveras med t ex smetana. Servera gärna pastan med fräst gul lök och stekta baconstrimlor.

Lena Söderström
Vareniki – färsk pasta med potatisfyllning
Vareniki – färsk pasta med potatisfyllning
Vareniki – färsk pasta med potatisfyllning
Vareniki, färsk fylld pasta. Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 2ägg
  • 1 dlvatten
  • 1 mskrapsolja
  • 0,5 tsksalt
  • 1,5 dldurumvetemjöl
  • 3 dlvetemjöl- (180 g) + 2 msk till utbakning

Fyllning

  • 800 gpotatis
  • 4gula lökar
  • 6 mskrapsolja
  • 1 tsksalt
  • 23 krmnymald svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda ägg, vatten, olja och salt i en köksmaskin. Tillsätt durumvetemjöl och hälften av vetemjölet och arbeta ihop tills allt blandats. Tillsätt resten av vetemjölet i om­gångar och arbeta ihop till en deg. Knåda degen smidig i ca 10 min.

  2. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i rumstemperatur i ca 1 tim.

  3. Fyllning: Skala potatisen och skär den i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Ånga av potatisen och mosa den med en gaffel.

  4. Skala och hacka löken. Fräs den guldgul i olja i 5-8 min. Blanda ­potatis och lök. Krydda med salt och peppar. Låt kallna.

  5. Kavla ut degen tunt på lättmjölad arbetsbänk och ta ut rundlar, ca 8 cm i diameter. Lägg en rågad matsked fyllning i mitten på varje rundel, vik och nyp ihop. Lägg dem undan för undan på en mjölad skärbräda.

  6. Koka pastan i 2–3 omgångar i rikligt med lättsaltat kokande vatten tills de flyter upp. Sjud i ytterligare ca 1 min. Ta upp och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: