Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ukrainare fyller vareniki med köttfärs, svamp, surkål eller äter dem söta fyllda med bär. Moreller och jordgubbar hör till favoriterna. Överbliven kokt pasta kan stekas i lite smör och serveras med t ex smetana. Servera gärna pastan med fräst gul lök och stekta baconstrimlor.
Blanda ägg, vatten, olja och salt i en köksmaskin. Tillsätt durumvetemjöl och hälften av vetemjölet och arbeta ihop tills allt blandats. Tillsätt resten av vetemjölet i omgångar och arbeta ihop till en deg. Knåda degen smidig i ca 10 min.
Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i rumstemperatur i ca 1 tim.
Fyllning: Skala potatisen och skär den i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Ånga av potatisen och mosa den med en gaffel.
Skala och hacka löken. Fräs den guldgul i olja i 5-8 min. Blanda potatis och lök. Krydda med salt och peppar. Låt kallna.
Kavla ut degen tunt på lättmjölad arbetsbänk och ta ut rundlar, ca 8 cm i diameter. Lägg en rågad matsked fyllning i mitten på varje rundel, vik och nyp ihop. Lägg dem undan för undan på en mjölad skärbräda.
Koka pastan i 2–3 omgångar i rikligt med lättsaltat kokande vatten tills de flyter upp. Sjud i ytterligare ca 1 min. Ta upp och servera.
Läs också: