Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Förgräddade mandelformar kan frysas med eller utan chokladfyllning. Chokladfyllda formar kan tas direkt från frysen och gräddas före servering. Gräddningstiden blir då något längre.
Mördeg: Lägg mandelmassan och saltet i en matberedare. Mixa till smidig konsistens.
Tillsätt smöret i ett par omgångar, äggulan och till sist allt mjölet. Kör snabbt ihop till en slät pajdeg. Tryck ut degen i formarna. Ställ dem kallt någon timme. Sätt ugnen på 175°.
Baka formarna i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills de har fått lite färg.
Chokladfyllning: Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i mikrovågsugn eller vattenbad på spisen.
Vispa äggvitan och sockret till ett fast skum.
Rör ner äggulorna i den varma chokladen och vänd sedan ner äggvitan.
Fördela chokladsmeten i de förbakade formarna. Grädda i mitten av ugnen tills fyllningen "puffat upp". Det tar ca 15 minuter, 18-20 minuter om formarna tas fyllda direkt från frysen.
Pudra med florsocker före servering. Servera med vaniljsyltad rabarber och myntacrème anglaise.
Skala eventuellt rabarbern om den är grov. Dela den i ca 4 cm långa bitar.
Koka upp vatten och socker. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en liten vass kniv. Lägg fröna och stången i sockerlagen.
Lägg rabarber och citronsaft i sockerlagen. Låt sjuda sakta 2-3 minuter. Rabarbern ska vara mjuk men ändå hålla ihop. Låt den kallna i lagen.
Rensa jordgubbarna och skär dem i skivor.
Blanda rabarber och jordgubbar i en skål.
Koka upp grädde och mjölk. Ta kastrullen från plattan och lägg i den färska pepparmyntan. Låt dra ca 15 minuter.
Vispa ihop socker och äggulor. Sila gräddblandningen över äggvispet. Blanda väl.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Låt den sjuda på svag värme, under ständig omrörning, tills den tjocknar lite lätt.
Häll upp i en skål och ställ i kylen.