Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vaniljsås - recept

För en riktigt fluffig vaniljsås, vänd ner vispad grädde på slutet. Du kan också smaksätta såsen med rivet apelsinskal eller saffran, det blir både gott och vackert.

Vaniljsås - recept
Vaniljsås - recept
Vaniljsås - recept
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1vaniljstång
  • 3 dlmjölk
  • 3äggulor
  • 0,75 dlströsocker- eventuellt
  • 1 dlvispgrädde

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstången och fröna i.

  2. Dra kastrullen åt sidan och låt den svalna i cirka 5 minuter. Vispa under tiden upp äggulor och socker till ett fluffigt skum.

  3. Häll mjölken över äggvispet och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Sjud under kraftig vispning tills såsen börjar tjockna, eller till 85 grader om du har en termometer.

  4. Häll upp såsen i en rostfri skål och kyl ner den i ett kallt vattenbad. Vispa under tiden. Ta upp vaniljstången före servering.

  5. Vispa eventuellt upp en deciliter grädde och vänd ner i såsen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök