Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vaniljparfait med lemon curd, italiensk maräng och rostad mandel blir en festlig påskdessert. Om det blir lemon curd över kan den sparas i kylen och serveras på nyrostat bröd eller skorpor.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa grädden och vänd ner den i äggblandningen med stora luftiga tag. Fördela smeten i plastfolieklädda portionsformarna, à ca 1 dl. Frys ca 4 timmar.
Lemon curd: Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Häll citronsaften i en kastrull och tillsätt skalet. Vispa ihop ägg och socker lätt och häll det i kastrullen. Vispa smeten under uppvärmning tills den börjar tjockna. Vispa i smöret i små klickar. Sila smeten och låt kallna.
Maräng: Häll äggvitor och ¾ dl socker i en bunke och vispa ca 10 min. Koka under tiden vatten och ¾ dl socker till en sockerlag, 121°. Häll den kokande lagen över äggvitorna och vispa ytterligare tills marängsmeten är kall. Lägg marängsmeten i en spritspåse.
Skålla och skala mandeln. Halvera eller hacka mandlarna. Rosta dem i torr stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg. Låt kallna.
Stjälp upp parfaiten i skålar och dra bort plastfolien. Klicka eller spritsa lemon curd runt om. Spritsa små marängtoppar på parfaiten. Bränn försiktigt topparna med en gasolbrännare. Strö över mandeln och servera.