Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vaniljparfait med lemon curd, italiensk maräng och rostad mandel

Vaniljparfait med lemon curd, italiensk maräng och rostad mandel blir en festlig påskdessert. Om det blir lemon curd över kan den sparas i kylen och serveras på nyrostat bröd eller skorpor.

Vaniljparfait med lemon curd, italiensk maräng och rostad mandel
Vaniljparfait med lemon curd, italiensk maräng och rostad mandel
Vaniljparfait med lemon curd, italiensk maräng och rostad mandel
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4äggulor
  • 1 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 3 dlvispgrädde

Lemon curd

  • 2citroner
  • 1 dlcitron- pressad
  • 3ägg
  • 2 dlströsocker
  • 100 gsmör

Italiensk maräng

  • 2äggvitor
  • 0,75 dlströsocker- 0,75 dl
  • 0,5 dlvatten

Rostad mandel

  • 50 gsötmandel

Gör så här

  1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa grädden och vänd ner den i äggblandningen med stora luftiga tag. Fördela smeten i plastfolieklädda portionsformarna, à ca 1 dl. Frys ­ca 4 timmar.

  2. Lemon curd: Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Häll citronsaften i en kastrull och tillsätt ­skalet. Vispa ihop ägg och socker lätt och häll det i kastrullen. Vispa    smeten under uppvärmning tills den börjar tjockna. Vispa i smöret i små klickar. Sila smeten och låt kallna.

  3. Maräng: Häll äggvitor och ¾ dl socker i en bunke och vispa ca 10 min. Koka under tiden vatten och ­¾ dl socker till en sockerlag, 121°. Häll den kokande lagen över ägg­vitorna och vispa ytterligare tills marängsmeten är kall. Lägg ­marängsmeten i en spritspåse.

  4. Skålla och skala mandeln. ­Halvera eller hacka mandlarna. Rosta dem i torr stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg. Låt kallna.

  5. Stjälp upp parfaiten i skålar och dra bort plastfolien. Klicka ­eller spritsa lemon curd runt om. Spritsa små marängtoppar på ­parfaiten. Bränn försiktigt topparna med en gasolbrännare. Strö över mandeln och servera.

Vad tyckte du om receptet?