Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vaniljmunkar

Läckra munkar fyllda med vaniljkräm, toppade med glasyr och torkade rosenblad.

VaniljmunkarVaniljmunkarVaniljmunkar
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 1,5 dlmjölk
  • 60 gsmör- rumsvarmt
  • 2 mskströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 2äggulor
  • 5 dlvetemjöl- (300 g)
  • 2 krmsalt

Fritering

  • 1 lfrityrolja

Vaniljkräm

  • 0,5vaniljstång
  • 2,5 dlmjölk
  • 3äggulor
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,25 dlmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 10 gsmör
  • 0,5 krmsalt

Glasyr

  • 3 dlflorsocker
  • 1,5 mskvatten
  • citron- pressad, några droppar
  • rosa pastafärg- ev

Garnering

  • rosenblad- torkade, ätbara

Gör så här

  1. Rör ut jästen i mjölken i en bunke till en köksassistent. Tillsätt smör, socker, vaniljsocker, äggulor och mjöl. Knåda ihop till en smidig deg, tillsätt saltet på slutet. Plasta bunken och låt degen jäsa ca 1 timme.

  2. Dela degen i 12 bitar och rulla dem till bollar. Platta ut dem lite och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare ca 1 timme.

  3. Hetta upp frityroljan till 180° i en gryta. Fritera 3 munkar i taget, ca 3 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på en tallrik med hushållspapper. Låt munkarna svalna.

  4. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och –stång. Ta kastrullen åt sidan och låt det stå och dra 5–10 min. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse luftigt. Sila över vaniljmjölken. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt sjuda ca 1 minut tills den tjocknat. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt smör och salt. Fyll en spritspåse med krämen. Låt kallna.

  5. Glasyr: Blanda florsocker, vatten och citronsaft i en skål till en jämn, trögflytande smet. Tillsätt eventuellt lite pastafärg.

  6. Skär ett hål i sidan av munkarna och spritsa i vaniljkräm. Häll eller bred på glasyr strö över rosenblad och låt glasyren stelna.

Vad tyckte du om receptet?