Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Läckra munkar fyllda med vaniljkräm, toppade med glasyr och torkade rosenblad.
Rör ut jästen i mjölken i en bunke till en köksassistent. Tillsätt smör, socker, vaniljsocker, äggulor och mjöl. Knåda ihop till en smidig deg, tillsätt saltet på slutet. Plasta bunken och låt degen jäsa ca 1 timme.
Dela degen i 12 bitar och rulla dem till bollar. Platta ut dem lite och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare ca 1 timme.
Hetta upp frityroljan till 180° i en gryta. Fritera 3 munkar i taget, ca 3 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på en tallrik med hushållspapper. Låt munkarna svalna.
Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och –stång. Ta kastrullen åt sidan och låt det stå och dra 5–10 min. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse luftigt. Sila över vaniljmjölken. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt sjuda ca 1 minut tills den tjocknat. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt smör och salt. Fyll en spritspåse med krämen. Låt kallna.
Glasyr: Blanda florsocker, vatten och citronsaft i en skål till en jämn, trögflytande smet. Tillsätt eventuellt lite pastafärg.
Skär ett hål i sidan av munkarna och spritsa i vaniljkräm. Häll eller bred på glasyr strö över rosenblad och låt glasyren stelna.