Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Mandelmassebottnen och vaniljmoussen kan förberedas dagen före servering. Moussen kan även frysas om festen ska förberedas i mycket god tid.
Sätt ugnen på 225°. Riv mandelmassan på rivjärn. Tillsätt kakao och ett ägg i taget. Arbeta till en jämn smet mellan varje ägg.
Lägg bakplåtspapper på en plåt eller långpanna. Bred ut smeten. Grädda mitt i ugnen 10 min. Låt bottnen svalna och stansa ut 25 rundlar med ett plastglas som desserten ska serveras ur. Lägg bottnarna i glasen.
Mousse: Lägg geltainbladen i kallt vatten. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden med vaniljsockret.
Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Dra kastrullen från värmen. Blanda lite av grädden med gelatinbladen och rör ner i äggblandningen. Vänd samman äggblandning och grädde. Fördela moussen i glasen, gärna med en spritspåse (1 1/2 dl per glas). Ställ moussen i kylen ca 4 timmar eller i frysen.
Tärna eller klyfta jordgubbarna. Blanda dem med sirap, limesaft och rom. Låt stå till servering. Ta ut mousseglasen ur frysen ca 2 timmar före servering. Fördela kompotten över. Garnera med citronmeliss.