Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vaniljmousse med rabarberkompott och mandelcrunch

Mild och somrig dessert som går bra att förbereda. Servera överblivet crunch till glass och sorbet.

Vaniljmousse med rabarberkompott och mandelcrunch
Vaniljmousse med rabarberkompott och mandelcrunch
Vaniljmousse med rabarberkompott och mandelcrunch
Vaniljmousse med rabarberkompott och mandelcrunch Foto: Magnus Skoglöf

Vaniljmousse med rabarberkompott och mandelcrunch

  • 7,5 dlvispgrädde
  • 250 gvit choklad
  • 2vaniljstänger

Kompott

  • 2,5 dlströsocker
  • 1,25 kgrabarber
  • 2lime

Crunch

  • 0,5 tsksalt
  • 125 gsmör
  • 1,25 dlströsocker
  • 50 gmandelflarn
  • 2,5 dlskrädmjöl- eller vetemjöl

Gör så här

  1. Koka upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar. Häll grädden över chokladen och rör tills den smält. Halvera och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Blanda dem med chokladsmeten och ställ kallt ca 1 timme.

  2. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt sockret. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ner limesaften i kastrullen. Låt koka utan lock ca 10 min. Rör i limeskalet och låt kompotten kallna.

  3. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, smör, socker och salt. Smula ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mandel. Rosta blandningen mitt i ugnen ca 10 min, tills den fått fin färg, rör om några gånger under tiden. Låt kallna.

  4. Vispa vaniljmoussen fluffig med elvisp. Fördela den i små glas. Lägg på rabarberkompott. Strö över crunchet precis före servering.

Vad tyckte du om receptet?