Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Utsökta vaniljknutar från bageriet Caferian i Österlen används alltid vegetabiliskt margarin och vatten, och bullarna blir helt laktosfria.
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med vatten eller mjölk. Värm till fingervarmt, 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 45 min.
Blanda smöret med vanilj- och strösocker till fyllningen.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 30 x 40 cm. Bred på fyllningen och vik ihop degen i tre delar på längden. Skär degen i ca 3 cm breda bitar. Skär ett djupt jack i bitarna och snurra ihop till snurror. Lägg snurrorna på bakpappersklädda plåtar. Pensla med uppvispat ägg och låt jäsa ytterligare ca 15 min utan bakduk.
Sätt ugnen på 225°. Strö pärlsocker på bullarna.
Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt bullarna svalna på galler.