tillagning: 30 minuter i kyl: 6 timmar tid i glassmaskin: Aktiv tid c:a 30 minuter
(Betyg: 4,2 · 6 röster)
Lyxig dessert skapad av Årets konditor 2021 Kasper Kleihs. Flamberad ananas med rom och lime är en härlig kombo. Flamberingen ger smak av rom men ingen spritsmak. Nyslungad vaniljglass med äkta vanilj gör det till en riktig lyxdessert.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1ananas
1lime
75 gströsocker
1 mskvatten
8 clrom
Vaniljglass
0,5vaniljstång
0,5gelatinblad
250 gmjölk
250 gvispgrädde
80 gäggula
80 gströsocker
Garnering
citronmeliss
Gör så här
Vaniljglass: Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp mjölk och grädde tillsammans med vaniljstång och vaniljfrön.
Vispa ihop äggulor och socker. Häll över gräddmjölken och rör om. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under omrörning till 83°. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i smeten. Sila smeten, täck den med lock eller plastfolie och låt kallna. Ställ smeten i kylen ca 6 timmar.
Frys glassmeten i glassmaskin ca 15 min. Ta glassen ur maskinen och förvara glassen i frysen tills den ska serveras.
Skär bort skalet och den grova stocken i mitten på ananasen. Skär fruktköttet i bitar. Skölj limen noga i ljummet vatten och riv skalet.
Blanda sockret med vattnet i en stekpanna. Låt koka till en brun karamell. Tillsätt ananas och häll på rom. Ta stekpannan åt sidan (inte under fläkten) och tänd på. Akta huvudet! Strö över limeskal.
Fördela ananas och lag i glas. Garnera med citronmeliss och servera med vaniljglass.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,2 · 6 röster)
KASPER TIPSAR!
Lite vatten i sockret gör det enklare att få en bra karamell av sockret.
Byt rom mot annan sprit för att få annan smakbrytning, t ex konjak eller tequila.
Ha alltid ett lock vid sidan när du flamberar så det går snabbt att släcka om det skulle behövas.