Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vanilj, passionsfrukt och frasig maräng blir en förförande trio i denna förfinade final med två krämiga lager.
Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och lägg i den. Koka upp, låt det sjuda ca 5 min. Ta upp vaniljstången. Skrapa ner vaniljkornen i blandningen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Dela passionsfrukten. Skrapa ut innehållet i en finmaskig sil över en skål. Passera fruktkärnorna så att saften samlas upp, ca 1 dl.
Vispa samman äggulor och strösocker i en bunke. Värm upp gräddblandningen igen och vispa ner den i äggulorna. Häll tillbaka allt i kastrullen. Värm på medelvärme under vispning tills det tjocknar. Det får inte koka. Häll upp i en skål. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i den varma krämen. Rör tills de smälter.
Ta 1 1/2 dl av krämen och blanda med passionsfrukten. Fördela vaniljkrämen i fyra glas. Ställ dem kallt så att de börjar stelna, ca 15 min. Skeda på passionsfruktkrämen. Ställ kallt att stelna.
Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna i en rundbottnad skål först ca 3 min på låg hastighet. Därefter på högre hastighet. Tillsätt sockret efter hand. Vispa ca 5 min tills massan blir blank och formar toppar. Lägg marängsmeten i en spritspåse med slät liten tyll. Spritsa ut små hjärtan, 3 cm, på ett bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 30 min. Minska värmen till 100°. Grädda ytterligare 30 min. Lägg marängerna luftigt och torrt.
Servera vaniljcrèmerna kalla. Toppa dem med passionsfrukt, maräng och eventuellt några hallon.