Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vaniljbullar med smörfyllning

Nybakade bullar är något av det godaste som finns! Dessa görs med klassisk bulldeg med vaniljfyllning och rullas på ett roligt och vackert sätt. 

Vaniljbullar med smörfyllning
Vaniljbullar med smörfyllning
Vaniljbullar med smörfyllning
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlmjölk
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 mskvaniljsocker
  • 1 tsksalt
  • 1314 dlvetemjöl
  • 150 gsmör- rumsvarmt

Fyllning

  • 200 gsmör
  • 2 dlströsocker
  • 0,5 dlvaniljsocker

Pensling

  • 1ägg- lättvispat

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull till 37 gra­der. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölken.

  2. Blanda i strösocker, vaniljsocker, salt och nästan allt vetemjöl. Knåda degen tills den är smidig, i maskin eller för hand. Klicka ner smöret, lite i taget. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Degen ska vara klibbig men inte kladdig. Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i ca 40 min.

  3. Fyllning: Blanda ihop smör, strösocker och vaniljsocker till en jämn kräm.

  4. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 30 bitar. Börja med en degbit och täck under tiden resten med plastfolie. Forma biten till en boll och kavla sedan ut den till en oval form.

  5. Bred ut fyllning på 1/3 av degplattan. Med en degskrapa, skär tunna strimlor, 3–5 mm breda, på den del av degen som inte har fyllning.

  6. Vik in degen lite från sidorna på den delen som inte är skuren och rulla sedan degen från kortsidan mot den skurna delen. Rulla ihop degen till en rulle. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper, med skarven nedåt. Gör likadant med resterande degbitar.

  7. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa i ca 30 min under bakduk.

  8. Pensla bullarna med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 8–10 min, håll koll så att de inte bränns. Lägg över bullarna på ett galler för att svalna.

Vad tyckte du om receptet?