Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vaniljbullar med blåbär

Vaniljbullar blir extra smarriga med blåbärssylt. För bästa resultat, välj en riktigt fast blåbärssylt till vaniljbullarna.

Vaniljbullar med blåbär
Vaniljbullar med blåbär
Vaniljbullar med blåbär
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 5 dlmjölk- (3 %)
  • 50 gjäst
  • 1 dlströsocker
  • 1 krmsalt
  • 1213 dlvetemjöl- (720-780 g)

Fyllning

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1 mskkardemumma- mald
  • 0,5 dlvaniljsocker- äkta
  • 1 dlblåbärssylt- fast

Pensling

  • ägg

Garnering

  • pärlsocker

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli 37°.

  2. Smula jästen i en bunke och strö över socker och salt. Rör tills jästen blir flytande.

  3. Häll i mjölk- och smörblandningen och blanda väl. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig i hushållsassistent eller för hand 5-10 min.

  4. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

  5. Gör fyllningen när degen jäser. Blanda smör, kardemumma och vaniljsocker. Blanda i blåbärssylten.

  6. Dela degen i 4 delar. Kavla ut degbitarna till rektanglar, ca 15 x 25 cm. Bred på blåbärssmör.  Rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 15 min.

  7. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i  ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?