Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vaniljbullar blir extra smarriga med blåbärssylt. För bästa resultat, välj en riktigt fast blåbärssylt till vaniljbullarna.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli 37°.
Smula jästen i en bunke och strö över socker och salt. Rör tills jästen blir flytande.
Häll i mjölk- och smörblandningen och blanda väl. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig i hushållsassistent eller för hand 5-10 min.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
Gör fyllningen när degen jäser. Blanda smör, kardemumma och vaniljsocker. Blanda i blåbärssylten.
Dela degen i 4 delar. Kavla ut degbitarna till rektanglar, ca 15 x 25 cm. Bred på blåbärssmör. Rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 15 min.
Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.