Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vaniljbavaroise och vaniljgranité med vinterfrukt i apelsinblomslag

Häftig kombination av det lena och det friska. Smälter i munnen medan smaken stannar kvar.

Vaniljbavaroise och vaniljgranité med vinterfrukt i apelsinblomslag
Vaniljbavaroise och vaniljgranité med vinterfrukt i apelsinblomslag
Vaniljbavaroise och vaniljgranité med vinterfrukt i apelsinblomslag
Foto: Holger Edström

Vaniljbavaroise

  • 1,5gelatinblad
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 3 mskströsocker
  • 1vaniljstång- (el 1 tsk vaniljsocker)
  • 1äggula

Vaniljgranité

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvatten
  • 0,5vaniljstång
  • 2 clvaniljvodka
  • 2,5 dlyoghurt- mild naturell

Vinterfrukt i apelsinblomslag

  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlvatten
  • 1 mskhonung
  • 1 krmapelsinblomsvatten- (el rivet skal och saft av 1 lime)
  • 8aprikoser- torkade
  • 1apelsin
  • 2clementiner
  • 1carambole
  • 1carambole
  • 1 msksultanrussin
  • 0,5 dlvinbär- röda, eventuellt

Gör så här

  1. Vaniljbavaroise: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa grädden till lätt skum och ställ den i kylen. Koka upp mjölken med 1 1/2 msk av sockret och den delade, urskrapade vaniljstången. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna ett par minuter. Smält gelatinbladen i den varma mjölken, låt kallna.

  2. Vispa äggulan och resten av sockret pösigt. Tillsätt vaniljmjölken och vänd ner grädden. Häll upp i portionsformar eller glas och kyl 3 timmar tills den stelnat eller till nästa dag.

  3. Vaniljgranité: Koka upp socker, vatten och delad och urskrapad vaniljstång. Låt kallna. Tillsätt vaniljvodka och yoghurt och frys blandningen ca 3 timmar och rör med ballongvisp varje halvtimme.

  4. Vinterfrukt: Koka socker och vatten 2–3 min. Tillsätt apelsinblomsvattnet och låt lagen kallna. Dela aprikoserna. Skala och skär apelsinen i hinnfria klyftor. Skala och skär clementinerna i skivor. Skär carambolen i skivor. Blanda frukten med russin och ev vinbär. Häll över lagen och ställ kallt till serveringen.

  5. Servera bavaroisen med vaniljgranitén som läggs på i sista minuten eller låt var och en toppa sin portion. Frukten serveras ur separat glas eller på desserttallrik.

Vad tyckte du om receptet?