Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vanilj- och rabarbermoussetårta


Ljuvlig moussetårtamed smak avrabarber, vanilj ochvit choklad.

Vanilj- och rabarbermoussetårta

Vanilj- och rabarbermoussetårta

Vanilj- och rabarbermoussetårta

THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • tårtbottnar
  • 3ägg
  • 2 dlströsocker
  • 2 dlvetemjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 0,5 dlmjölk
  • strösocker
  • 2022 cmform- tårtring och bottenplatta

Rabarbersylt:

  • 400 grabarberstjälkar- röda
  • 0,5 dlvatten
  • 3 dlsyltsocker

Rabarbermousse:

  • 3 dlrabarbersylt
  • 2gelatinblad
  • 3 dlvispgrädde

Vaniljmousse:

  • 2äggulor
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 dlmjölk
  • 0,5vaniljstång
  • 2gelatinblad
  • 2 dlvispgrädde

Garnering:

  • 75 gvit choklad
  • rabarberstjälkar- späda

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Tårtbottnar: Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Sikta ner mjöl och bakpulver och rör ner mjölken till en slät smet. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, 7 minuter.

  3. Strö strösocker på ovansidan av tårtbottnen och vänd upp den på nytt bakplåtspapper. Fukta och dra bort bakplåtspapperet som kakan gräddats på. Låt botten svalna. Ta ut två tårtbottnar, cirka 20-22 centimeter i diameter med en tårtring.

  4. Sylt: Skär rabarbern i bitar och koka med vatten i en kastrull tills den mjuknar. Tillsätt syltsocker och koka kraftigt 2 minuter. Skumma och låt kallna i vattenbad.

  5. Lägg en tårtbotten i tårtringen. Bred på cirka 3/4 dl rabarbersylt och täck med den andra tårtbotten.

  6. Rabarbermousse: Blötlägg 2 gelatin­blad i kallt vatten, 5 minuter. Krama ur och smält gelatinbladen, 10 sekunder i mikron. Vispa grädden mjukt.

  7. Blanda 3 dl sylt med de smälta gelatinbladen. Vänd ner en ¿ av den vispade grädden och rör ordentligt. Vänd sedan ner resten av grädden. Bred moussen över tårtbotten. Ställ i kylen under tiden du gör vanilj­moussen.

  8. Vaniljmousse: Blötlägg gelatin­bladen i kallt vatten, 5 minuter. Vispa samman äggulor med socker, mjölk och snittad urskrapad vaniljstång i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar.

  9. Krama ur gelatinbladen och smält i krämen. Låt den svalna i kallt vattenbad. Vispa grädde mjukt och vänd ner en 1/3 grädde i krämen och rör ordentligt. Vänd sedan försiktigt ner resten av grädden.

  10. Bred vaniljmoussen över rabarbermoussen. Ställ tårtan i kylen minst 3 timmar. Garnera tårtan med riven vit choklad och späda rabarberstjälkar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök