Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vanilj- och kardemummagalette

Den som vill överraska med nybakad galette till frukost kan låta den kalljäsa i kylskåp och grädda den på morgonen. Den blir inte riktigt lika porös men lika god. Baka den då på kallt vatten, tryck ut degen direkt på plåten. Strax före gräddning hyvla över smör och strö på

socker.

Vanilj- och kardemummagalette
Vanilj- och kardemummagalette
Vanilj- och kardemummagalette

Ingredienser

  • 0,4 pktjäst- för söta degar
  • 2 mskvatten- ljummet
  • 3 mskströsocker
  • 1 mskvaniljsocker
  • 100 gsmör- mjukt
  • 2 tskkardemumma- grovt, stött
  • 3 dlvetemjöl

Strössel

  • 50 gsmör
  • 2 mskströsocker

Gör så här

  1. Blanda ut jästen med vattnet. Rör strö- och vaniljsocker med smöret tills det är poröst. Blanda jäst, smör- och sockerblandning, kardemumma och vetemjöl. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa ca 2 timmar.

  2. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen och tryck ut den till en stor rund kaka på en plåt med bakplåtspapper, ca 28 cm i diameter. Hyvla över kallt smör och strö på socker.

  3. Grädda galetten mitt i ugnen 12-14 min. Skär den i tårtbitar.

Vad tyckte du om receptet?