Recept av Cecilia Hansson
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vanilj- och jordgubbsglass med kaksmulor är gott för både stora och små. Förenkla receptet genom att hoppa över kaksmulet och krossa färdiga kakor i stället.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Koka upp mjölk, grädde, vaniljfrön och vaniljstång. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll vaniljmjölken över äggvispet och blanda väl.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under ständig vispning till 85°. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i glassmeten. Sila smeten och låt kallna. Låt gärna smeten stå och mogna i kylen ca 24 timmar. Frys glassmeten i glassmaskin.
Kaksmulor: Sätt ugnen på 175°. Blanda smör, mjöl, socker och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Smula ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Rör eventuellt om en gång under gräddningstiden. Låt smulorna kallna.
Varva den färdiga glassen med kaksmulor och lite av jordgubbssylten. Klicka i resten av sylten och ”swirla” den i glassen med t ex skaftet på en sked för att få ett fint mönster. Servera eventuellt glassen i våffelstrutar.
Recept av Cecilia Hansson