Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vanilj- och jordgubbsbullar

Recept på vanilj- och jordgubbsbullar. Saftiga bullar med generös fyllning.

Vanilj- och jordgubbsbullarVanilj- och jordgubbsbullarVanilj- och jordgubbsbullar
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 1vaniljstång
  • 50 gjäst
  • 5 dlmjölk- kall
  • 0,5 dlsirap- vit
  • 0,5 tsksalt
  • 13 dlvetemjöl special- -14, (780–840 g)

Jordgubbssylt

  • 500 gjordgubbar
  • 1,5 dlsyltsocker

Fyllning

  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 300 gmandelmassa
  • 1 dlmarsánpulver
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,5 dlvispgrädde

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 50 gsmör
  • 1,5 dlrårössocker

Gör så här

  1. Tärna smöret. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna, spara stången till kompotten. Rör ut jästen i mjölken i en bakmaskin. Blanda i smör, vaniljfrön, sirap, salt och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen smidig ca 15 min i -maskin. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 1/2 timme.

  2. Sylt: Snoppa och grovhacka jordgubbarna och lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker och vaniljstång. Koka ca 5 min. Låt kallna.

  3. Fyllning: Vispa ihop smör, mandelmassa, marsánpulver, socker och grädde till en smidig smet.

  4. Ta upp degen och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en avlång platta, ca 30 x 50 cm. Bred på mandelmassefyllning och därefter jordgubbssylt.

  5. Vik över degen och kavla den lätt. Skär i ca 3 cm tjocka längder och snurra ihop till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bak-plåts-papper. Klicka eventuellt lite jordgubbssylt i mitten. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  6. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.

  7. Garnering: Smält smöret och pensla bullarna. Doppa dem i rå-rörsocker.

Vad tyckte du om receptet?