Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vanilj- och hjortronpannacotta

Lena och mjuka som små moln är dessa ljuvliga desserter. Hjortron, rosmarin och vanilj är en härlig smaktrio som gör sig bra i till exempel desserter. Gör dem i portionsformar av silikon, eller direkt i fina glas, men då i omvänd ordning med pannacottan först.

Vanilj- och hjortronpannacotta
Vanilj- och hjortronpannacotta
Vanilj- och hjortronpannacotta
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 2gelatinblad
  • 4 dlvispgrädde
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 tskvaniljpulver- äkta
  • 1 kvistrosmarin

Hjortrongelé

  • 2gelatinblad
  • 100 ghjortron- färska eller frysta
  • 1 dlvatten
  • 1,5 mskströsocker
  • 1 tskcitron- pressad

Garnering

  • 6hjortron
  • rosmarinkvistar

Gör så här

  1. Hjortrongelé: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 5 min. Lägg hjortron, vatten, socker och citronsaft i en kastrull och låt det koka upp. Mixa kompotten med stavmixer och sila den sedan genom en finmaskig sil ner i en skål. Lägg i gelatinbladen och rör tills de har smält. Fördela gelén i silikon­formar som rymmer ca 1 1/2 dl vardera och frys dem i ca 2 tim. 

  2. Låt gelatinbladen ligga i kallt ­vatten i ca 5 min. Blanda grädde, socker, vaniljpulver och rosmarin i en kastrull och låt det koka upp. Rör ner gelatinet och låt blandningen svalna i ca 30 min men inte stelna. Ta upp rosmarinkvisten.

  3. Ta ut formarna ur frysen och häll över pannacottasmeten. Låt dem stå i kylen i ca 4 tim. Låt dem sedan stå i frysen i ca 8 tim.

  4. Ta ut pannacottorna ur frysen ca 1 tim före servering. Vänd upp dem på assietter och låt dem stål i kylen fram till servering. Toppa med hjortron och rosmarin.

Vad tyckte du om receptet?