Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Valnötsvåfflor med äppelkompott och lönnsirap

Milda valnötter i våffelsmeten, nykokt äppelkompott ovanpå. En perfekt dessert som dessutom är glutenfri! 

Valnötsvåfflor med äppelkompott och lönnsirapValnötsvåfflor med äppelkompott och lönnsirapValnötsvåfflor med äppelkompott och lönnsirap
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 200 gvalnötter
  • 2 dlmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 mskströsocker
  • 2 tskbakpulver
  • 2 krmsalt
  • 2 dlvatten

Äppelkompott

  • 2äpplen
  • 0,5 dlvatten
  • 2 mskströsocker
  • 0,5 mskcitron- pressad
  • 1kanelstång

Tillbehör

  • grädde- vispad
  • lönnsirap

Garnering

  • mynta

Gör så här

  1. Kompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg dem i en kastrull. Tillsätt vatten, socker, citronsaft och kanel. Låt koka utan lock ca 5 min. Låt kompotten kallna.

  2. Smält smöret och låt svalna. Mal valnötterna på mandelkvarn. Blanda nötter, majsstärkelse, socker, bakpulver och salt. Blanda ner smör och vatten i nötblandningen och vispa till en klumpfri smet.

  3. Grädda ca 1 dl av smeten åt gången i ett medelvarmt våffeljärn tills våfflorna fått fin färg. Låt dem ligga på galler medan resten av smeten gräddas.

  4. Servera de nygräddade våfflorna med äppelkompott, grädde och lönnsirap. Garnera med mynta.

  5. Kökstipset! Grädda våfflorna direkt när smeten vispats ihop, annars sväller den och blir för tjock.

Vad tyckte du om receptet?