Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på valnötssoppa – Soupe à la noix. Passar som förrätt eller en lyxigare lunch. Soppan kan med fördel lagas en dag i förväg; smakerna kommer fram bättre om den får stå och dra.
Mixa valnötskärnorna i en matberedare till ett fint pulver. Rosta försiktigt i torr panna 3–4 min. Rör då och då och se till att det inte bränns.
Koka upp mjölken och blanda i de mixade valnötterna. Ställ åt sidan.
Skala och hacka löken. Strimla sellerin. Fräs lök och selleri i smör tills det blir mjukt. Rör ner mjölet och häll över vattnet. Tillsätt buljongtärningen, vispa tills det kokar upp. Tillsätt bouquet garnin, låt sjuda utan lock 15 min.
Passera soppan genom en finmaskig sil ner i en ny kastrull och blanda i valnötsmjölken. Värm försiktigt och krydda med salt och peppar.
Vispa ihop äggulor och grädde. Häll blandningen i soppan och låt sjuda 3–4 min, tills den tjocknat något.
Krutonger: Bryt brödet i små bitar, stek det knaprigt i olja. Strö på salt.
Servera soppan med krutonger, olja och örter.
*Bouquet garni är en liten bukett ihopbundna blandade örter och lagerblad.