Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på supergoda och saftiga valnötsbullar med lönnsirap.
Smula ner jästen i en hushållsmaskin eller bunke. Värm mjölken till 37°och häll den över jästen. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Tillsätt smöret och arbeta in mjölet lite i taget, spara ca ½ dl av mjölet till utbakning. Arbeta degen 5–10 min.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Fyllning: Mixa valnötssmöret eller valnötterna med smör, socker och vaniljsocker.
Dela degen i två bitar. Kavla ut en bit i taget och bred hälften av fyllningen över hela ytan. Vik ihop degen på längden och skär eller sporra ut ca 20 längder, ca 2 cm breda. Tvinna remsorna och snurra ihop dem till knutar. Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper. Upprepa med den andra degbiten.
Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över grovt krossade valnötter. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Ta ut bullarna och pensla dem direkt med lönnsirap. Låt bullarna svalna på galler.