Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Valnötsbullar med lönnsirap

Recept på supergoda och saftiga ­valnöts­bullar med lönnsirap.

Valnötsbullar med lönnsirapValnötsbullar med lönnsirapValnötsbullar med lönnsirap
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlmjölk
  • 1 dlströsocker
  • 2 tskkardemummakärnor- stötta
  • 0,5 tsksalt
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 14 dlvetemjöl- gärna stenkvarnsmalet ekologiskt (840 g)

Valnötsfyllning

  • 150 gvalnötssmör- se recept, ­eller 150 g valnötter
  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 75 gvalnötter
  • 1,5 dllönnsirap

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en hushållsmaskin eller bunke. Värm mjölken till 37°och häll den över jästen. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Tillsätt smöret och arbeta in mjölet lite i taget, spara ca ½ dl av mjölet till utbakning. Arbeta degen 5–10 min.

  2. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

  3. Fyllning: Mixa valnötssmöret eller valnötterna med smör, socker och vaniljsocker.

  4. Dela degen i två bitar. Kavla ut en bit i taget och bred hälften av fyllningen över hela ytan. Vik ihop degen på längden och skär eller sporra ut ca 20 längder, ca 2 cm breda. Tvinna remsorna och snurra ihop dem till knutar. Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper. Upprepa med den andra degbiten.

  5. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över grovt krossade valnötter. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Ta ut bullarna och pensla dem direkt med lönnsirap. Låt bullarna svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?